Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

divendres, 23 de juliol del 2010

23/07/2010 - Comença la feina dura -


Són les 23:30h de la nit i estic rebentat. Aquest matí, ens hem llevat més dora perquè a les 7 estàvem arrivant al punt A de mostreig. Per sort, s'ha allargat una mica el mostreig i hem pogut esmorzar (7:30h, avui amb fruita de nou). Després de menjar una mica, el Jurgen ens ha vingut a buscar als que estàvem a la zona d'ordinadors per pujar al pont de comandament. Havien vist una balena. Així, observant cap a la dreta, hem pogut veure el gran cetaci (14 metres segons el capità) com expulsava l'aigua cap al cel. Estava lluny per fer fotos, però amb els binocles es podia veure prou bé. A continuació, ben bé 20 minuts més tard, ens hem creuat amb un grup gegant de dofins. Aquests s'han deixat veure una mica més i he pogut fer alguna foto (si bé no són de qualitat, s'ha intentat jeje). Anaven nedant de forma irregular, així que hem pensat que devien estar caçant o perseguint peixos. Nosaltres hem mantingut el rumb i ells s'han anat apartant.

















Després, a les 8, han començat les activitats científiques. Primer, llençada de CTD (aparell per recollir aigua en profunditat). A continuació, els 2 boxcores de sediments. Aquests han sortit molt plens, i per tant, hem pogut clavar cores llargs. Això implicava que tindriem força feina. Per començar, s'ha de tallar un dels boxcores cada 0,5 cm (els primers 5cm) i la resta a 1 cm (aquest és el core UB). A continuació, l'altre core l'hem de tallar cada 0,5cm ben bé tot (és el nostre). Amb aquesta trampa tan plena de sediment, hem fet cores de 40-45 cm, això comporta un treball important.

















La tècnica és, una persona enguarrada de fang aguantant el core, rotant el tallador i fent baixar el tub (aquest era jo), mentre una altra va tallant cada capa, la guarda en pots o bosses i neteja el material a cada tall (és un rotllo perquè toca ajupir-se a fregar cada dos per tres). Bé, entre la Ruth, l'Anna i jo hem pogut anar fent els talls del seu core força ràpid (a les 11h, estàvem del primer). La mala notícia ha estat que quan anàvem a començar amb el meu, ha caigut el core de la pica i s'ha trencat la part superior de metacrilat. Per tant, el mostreig s'ha pogut fer (primers centímetres dubtosos) però amb complicacions perquè el sediment no sortia totalment pla (era més lent). Per sort, hem pogut finalitzar just a l'hora de dinar (13:30h) però ja només estàvem treballant nosaltres al lab. Aquí tothom treballa poquet. Els francesos només van preparar els Moorings i van mirant, els italians agafen mostres només dels boxcores, amb uns tubets i es preparen coses extranyes per quan tornin a terra, i nosaltres fem la feina bruta a bord jajaj. És el que toca, cal prendre-s'ho amb alegria!





















Per dinar, el menú era ben bo: peix i patata bullida + gelatina amb crema de vainilla (això era un pecat jeje). Just mitja hora després, sense descansar, he baixat a tancar vials i endreçar mostres dins el congelador + preparar més etiquetes i bosses pel següent core. Al final he estat quasi 2 hores fent això i per tant, s'ha juntat amb el següent punt de mostreig.
A les 15:30h estàvem al punt B. S'ha començat de nou pels CTDs (més profunds, més temps, millor per mi xD). Després els 2 Boxcores, i en aquest cas el primer llançament ha sortit buit (no ha tancat la trampa). S'ha repetit...i finalment a les 18h hem tret un bon grapat de cores.

Aquest cop hem tallat el meu corer primer (que estava sencer i bé) i l'altre l'hem deixat en un sistema muntat a l'aiguera amb un pop per evitar més ensurts. Ha funcionat a la perfecció. Xino xano, amb la Ruth, hem pogut mostrejar molt bé amb paciència (de 0,5 cm a 0,5 cm) per acabar just abans de sopar (19:30h)! Hem fet 70 pots + 70 bosses!! El menú era genial per un dia dur de treball: pasta a la bolonyesa + peix + fruita :P Jo he repetit plat de pasta, tenia gana jeje.

Després, tornada al laboratori a tallar el core de la UB (més ràpid en teoria). Hem recollit les coses del mostreig anterior (el meu core) i hem començat a les 21h. En aquest cas, entre l'Anna i jo hem fet els 40 cm de core en una horeta i mitja. Així, finalment, després de molt fang i enguarrar-se, a les 23h havíem recollit el lab, rentat el material i hem pujat als PCs. Estic destrossat per l'esforç físic i per haver estat treballant de 7 a 23 (16 hores!!), però almenys podré dormir.



















Abans d'anar a dormir, he estat parlant amb l'Astrid i he vist que a la pàgina de les FPU, havien penjat el pdf amb l'adjudicació de les estancias breves. Me l'he descarregat per tenir el document on acredita que m'adjudiquen la beca per l'estada per fí!! A veure si puc gestionar un avançament de diners abans de l'estiu o sinó em tocarà esperar a setembre. Si més no, podré sobreviure amb tranquilitat a partir d'ara!!


Com que demà no vull perdonar l'esmorzar a les 7:30h, és hora d'anar a dormir i recuperar energia. Tot i que fins les 14h no estarem al punt C per agafar mostra (petit relax matinal) segur que serà desgastant de nou! Almenys hem fet el 50% de la feina, ara falten 4 cores més i ho tindrem enllestit.

Molt bona nit!

L'Avi Salmó des del vaixell Jan Mayen al mig de l'oceà Àrtic a certa distància de Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger