Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dimarts, 10 d’agost del 2010

10/08/2010 - KISP III en marxa -


Tot i haver dormit les 8 hores reglamentàries, el cos no ha descansat bé (a les 5:40h m'he desvetllat :S). Per sort, un bon esmorzar i una baixada "fresqueta" cap a la UNIS, m'han anat bé! No fèia el vent d'ahir (avui he mirat les dades estadístiques i vam tenir vents màxims just quan jo caminava, també sóc gafe jaja, 12 m/s amb 8ºC fa una sensació de fred de -4ºC), així que tot i la baixa temperatura, ha estat un trajecte més agradable aquest matí.
















Després de revisar el correu a l'ordinador i de finalitzar algunes coses, he anat al laboratori per veure si la Pernilla podia ensenyar-me de nou com fer anar el mostrejador d'aigua: el KISP III. Ella estava fent experimental, però m'ha pogut ajudar a connectar-lo a l'ordinador i hem estat fent proves a veure si funcionava. Després d'alguns intents fallits, hem trobat la combinació de cables correcta i hem pogut fer una calibració! Aquest equip necessita calibrar el fluxe perquè quan li diguis que vols que filtri X litres, calculi el temps que trigarà i s'aturi. Sí, es pot programar, deixar la bomba i pots marxar a fer altres coses :P Aquest era el segon pas, intentar que funcionés.

Així que un cop superada la connexió i calibratge, hem provat de donar-li la ordre de bombejar per control remot. Primer calia canviar l'hora de l'ordinador i sincronitzar-la amb el programa, perquè només li pots fixar hores "senceres" o en punt. Per tant hem posat al rellotge les 11:55 per fer la prova a les 12h. Li hem indicat el que volíem i hem desendollat les connexions. A les dotze en punt...no ha passat res! Tocava repetir, deixant connectada la bomba. Aquest cop ha funcionat, ha filtrat els 3 litres que li hem demanat!!

Un cop semblava que funcionava, he fet una nova calibració d'1 litre per veure si variava el coeficient. Efectivament, sí. Per tant aniré fent proves de precisió a veure si trobo un valor força constant. S'ha fet l'hora de dinar, i avui el tema era la caça de nou. Diumenge s'obre la veda pel ren i estan tots planificant el cap de setmana. Demà hi ha un curs de com treure la pell al ren i transportar tota la carn, m'han oferit anar-hi, costa 100 NOK (12 euros). M'ho haig de pensar!

Amb el menjar a mig païr, la Pernilla m'ha dit que el Mark (professor adjunt que vaig recollir sense saber-ho dissabte a l'aeroport) havia d'anar a calibrar les bombes d'aire de la teulada, així que si volia anar-hi, aprendria com funcionen. Hem preparat una sèrie d'eines i cap amunt. No fèia massa fred, i les vistes eren maques. Almenys que la ventada d'ahir servís per algo, allunyar els núvols xD El primer intent, l'hem hagut d'abortar perquè l'adaptador d'endolls ha començat a desprendre fum!! La hagut de canviar la Pernilla al departament de logística jeje. Després no hi ha hagut més problemes, tocava forçar la força de bombeig i comprovar la variació de pressió amb un baròmetre de l'aire. Així es pot mirar si la pressió que marca la màquina és la real o no xD Hem fet això amb les dues màquines i el Mark mirarà si segueixen una tendència linial per demà posar-hi alguns filtres!

Al tornar al laboratori, he intentat fer proves de calibratge a la KISP, usant més litres. Com que la màquina no sap realment quin volum està filtrant, hauria de ser possible fer-hi passar 2 o 3 litres. Només volia comprovar si això fèia variar el coeficient (hauria de ser així). M'he quedat amb les ganes, perquè cada cop que hi posava 2 litres, no funcionava la calibració. He fet 4 o 5 proves, alternant 1 i 2 litres, i només donava número amb 1 litre. Deu tenir un sensor de temps, que si passes massa volum d'aigua a la calibració, dóna error de càlcul. Total, que he recollit tots els valors d'1 litre i demà faré més proves sistemàtiques. A més, també he fet 2 intents de programació amb control remot, i han funcionat totes dues sense problema. Les coses comencen a rutllar!























Increiblement s'han fet les 17h i he deixat el laboratori. Vigilant de recollir bé les connexions (hem de protegir-les cada cop que les obres perquè si s'hi posa pols o XAD-2, que està per tot el laboratori, pot deixar de funcionar :S), ho he deixat tot a punt per continuar demà. He acabat de revisar coses a l'ordinador, i a dos quarts he anat a veure si la Lorna pujava a peu cap a Nybyen. Just estava sortint així que perfecte, hem marxat amb la Meagan (vaig fer excursió a Sarkofagen amb ella) i una altra noia de la que no recordo el nom (és de Canadà també). A mitja pujada, no fèia fred així que hem anat al Pub del Radisson a prendre algo. Just quan hem acabat, el cel ha decidit plorue força intensament per al que és normal aquí xD Ha tocat refugiar-se i esperar una mica a que escampés per anar cap a Nybyen. Al final hem caminat sota la pluja i amb una mica de fred a les parts exposades (cara, nas i cames, tot i que amb la pana jo he estat bé).


Les noies han continuat fins la Barrack 10, que està més amunt, i jo he anat a l'ordinador a parlar amb els avis per l'Skype. Resulta que també hi havia tiets i cosins, així que he estat entretingut fins l'hora de sopar. Avui m'he fet una sopa de pasta amb patata i pastenaga. M'ha agradat com ha quedat, tot i que n'he fet un pelet massa xD Demà tinc un bon tupper :P De segón, els dos bons filets de porc (un per avui i un per demà dinar). Sempre que faig carn a la planxa amb espècies, la gent em felicita...no ho entenc, és lo més fàcil del món, però ningú menja carn a la planxa aquí xDD Només coses enllaunades o pancakes fets de 1000 ous i rellenos amb coses (els americans jeje).

Per avui no hi ha més coses a comentar, toca llegir una mica i descansar! A veure si demà fa una mica de millor temps a la tarda i tinc ganes i forces per sortir a córrer!

Molt bona nit,

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger