Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dissabte, 11 de setembre del 2010

11/09/2010 - Diada a Pyramiden & Nordenskiöldbreen -


Avui per fi he pogut realitzar una de les excursions turístiques que es poden fer aquí a Svalbard. M'he llevat a les 9h, i el dia semblava força maco, així que ho he preparat tot i he pujat fins a la Spitsbergen Guesthouse, on m'havia de trobar amb la Meagan a les 10h per esperar a que ens vinguessin a recollir. Al final, han aparegut 4 persones més, i quan ha arribat el cotxe, no hi cabíem tots. Com que anava per ordre d'inscripció, nosaltres erem els últims, i ens ha tocat esperar. Han enviat un altre taxi que finalment ens ha recollit i dut al vaixell. Cap problema, així no hem hagut d'esperar dins el barco massa estona jeje. Només faltava un viatge de gent i hem tingut temps d'agafar cadires i pujar-les a la segona coberta per estar més amplis observant el paisatge. Tot i que el temps semblava bo, entre 10h i 11h ha canviat radicalment, i hem sortit amb molta boira. Realment pensàvem que tindríem un dia molt dolent i no podríem veure res, però ha estat sortir de l'Adventfjord i el sol ha aparegut!!
















Així, el primer destí del viatge eren els penyasegats de Skansbukta, un petit fiord on es troba el Cap Flor de Lís. En aquestes característiques roques hi ha moltes colònies d'ocells. El vaixell ha entrat al petit fiord i ha fet una volta seguint la forma d'U inversa, així que ho hem pogut veure tot magníficament. Ja no hi havia pràcticament núvols ni boira :) A continuació, hem proseguit el viatge dins de Billefjorden fins a Pyramiden. En total, gairebé 3 hores de viatge. Un cop al port, hem baixat a terra amb 2 guies i hem fet la visita a la ciutat fantasma. M'ha cridat l'atenció que ens comptessin al baixar per no deixar ningú a terra jeje. De totes formes, algú no ha retornat al vaixell perquè s'ha quedat dormint a la ciutat (hi ha uns barracons habilitats per això, per casos especials d'estudis o reportatges a la zona).


Sobre el petit assentament, només cal dir que la història és ben curiosa. Es va triar aquesta localització perquè es troba molt ben ubicada entre valls, amb bon accés marítim, i fa més calor que a Longyearbyen! I avui, ho hem notat perquè s'estava molt bé a terra. En principi havia de ser un poble miner rus amb certa durada, però un tràgic accident d'avió al 1996, on van morir tots els passatgers que en teoria anaven a treballar al poble, va precipitar la desserció. Així, la darrera extracció de carbó va ser duta a terme al 1998, i des de llavors, el poble ha estat abandonat. Bé, de fet semi-abandonat, perquè hi ha 4-5 persones que hi viuen i s'encarreguen del bar-tenda pels turistes i reparen/extreuen els materials de valor que hi ha als edificis. És algo extrany tot plegat perquè els edificis estan ben conservats per fora, però al seu interior no hi viu ningú!





















































Això es pot apreciar amb la visita al centre cultural. Al seu davant hi ha un monument a Lenin, per suposat i tothom s'anava fent fotos. És un edifici de caire soviètic (tots són iguals), ben quadriculat en aparença, perquè en realitat tots tenen les cantonades arrodonides per evitar problemes de fred i pressions a l'estructura. Al seu interior, que et deixen visitar lliurement durant 15 minutets, pots trobar de tot. Tal i com ho van deixar, hi ha un teatre, aules de música, sales de control de llum, exposicions de pintures, un pavelló esportiu (pista de futbol i bàsquet), un gimnàs, etc. Però el més curiós i que m'ha semblat molt extrany, digne de peli de por, és que totes les sales fèien pinta d'abandonades, com si tothom haguès marxat corrents cert dia. M'ha recordat, en certa manera, a les pelis on la Terra queda inhabitada i tots els objectes estan igual que com es van deixar. Un cop a fora, sota un bonic sol i una temperatura més que agradable, ens han fet algunes explicacions més sobre el carrer i plaça principal, des d'on es podia veure el glaciar de Nordenskiöld al fons. Unes vistes genials! Per acabar la visita, ens han portat al "Bar", sí amics, sempre hi ha un bar en aquests llocs per fer uns calerons. Podies beure i menjar així com també comprar algun souvenir. No hi havia res decent així que jo no he comprat xD Pel que m'havien dit, aquesta gent que viu al poble, abans no es deixava veure i preferien romandre lluny dels turistes, però avui estaven tots allà treballant amb uns tubs, així que suposo que ja fa temps que han vist que el turisme els pot ajudar a sobreviure.

















Un cop fora el bar, que tenia una atmòsfera extranya al seu interior, perquè hi havia vàries subsales amb teixits vermells i marcs de fusta daurats per tot arreu, hem visitat el mini-museu amb molts objectes diferents i sense massa coherència. Crec que és el museu més extrany que he visitat jaja. Però bé, hem estat fent una mica el borinot amb la Meagan amb les fotos i després cap al carrer, ja que fèia bon temps, millor esperar a fora! Quan tothom ha acabat de prendre algo o comprar, ens han portat cap al vaixell. Eren ja les 16h de la tarda, i en teoria amb el preu del viatge, entrava menjar calent, així que ens hem trobat les barbacoes en ple funcionament :) Ràpidament ens hem espavilat per tenir cadira i taula (els més lents s'han quedat sense jeje) i hem anat a fer cua per agafar el menjar. El menú estava composat per amanida, ensaladilla de patata i maionesa, i un bistec de balena!! Fèia dies que buscava aquesta carn al super per tastar-la, així que m'ha fet especial il·lusió quan m'han dit que menjaríem això jeje. Com anècdota, puc dir que al principi, quan he mirat les barbacoes, he vist que tota la "carn" estava cremada, així que m'he preocupat fins que m'han dit què era jeje. En quant a la carn de balena, m'ha recordat al bistec de tonyina en quant a color i textura (potser algo més fosca la d'avui). En general estava tot força bo, i només he trobat a faltar un postre :P





































De totes formes, ja amb la panxa plena, el vaixell ja havia agafat direcció al glaciar de Nordenskiöld i hem tornat a pujar a dalt. Mentre el vaixell avançava, fèia molt fred per estar a la plataforma superior, així que sempre ens hem mantingut a la coberta però evitant el vent gelat. Això sí, al acostar-nos al glaciar, hem anat a dalt per fer bones fotos. No tinc masses paraules per definir-ho tot, ha estat impressionant! El sol il·luminava perfectament totes les parets de gel que quèien sobre el mar, donant certs colors blavosos espectaculars. M'ha agradat veure que hi havia espai per tothom al barco, a l'hora de fer fotos i observar el paisatge. Un viatge d'aquest tipus en altres zones, estaria a rebentar de gent i no tindries ni espai per canviar el teu angle de fotos. Punt positiu per l'organització. Després moltes fotos del glaciar, i acostar-nos moltíssim (jo pensava que ens quedaríem més lluny), han aparegut dues foques descansant sobre els petits icebergs. En primer lloc, jo mai havia vist icebergs, tot i que avui fòssin realment petits, i en segon terme, evidentment mai havia gaudit de foques salvatges a tan poca distància. A més, han intentat aconstar-nos amb el barco una mica i hem pogut fer fotos decents. Després, durant la tornada hem pogut veure un parell de foques més nedant a l'aigua, però és impossible fer bones fotos :)


































Era un final de visita magnífic abans de tornar cap a Longyearbyen. Hem remuntat tot el Billefjorden de nou, però ara gaudint d'un sol just davant nostre, que permetia estar-se a coberta, assegut en una cadira, amb les cames amunt i no passar excessiu fred xDD Com si estiguèssim al carib però prenent sol Àrtic jeje. Aquí la Meagan s'ha quedat dormint de nou a coberta (massa festa ahir nit jeje). Estàvem il·luminats pel sol i el paisatge era preciós així que ens hem quedat allà tots dos, tot i passar una mica de fred al final. Jo m'he entretingut en observar la parella d'italians que portaven mega càmeres professionals (de fet hi havia molta gent flipada al barco) i miraven de fer una foto als Fulmars que volaven aprop. Cada cop que descansaven perquè l'objectiu ha de pesar moltíssim, un ocell s'acostava i no el podien fotografiar, he rigut moltíssim.





















Al final, durant la darrera part, és a dir, quan hem entrat de nou a la boira espessa a l'Adventfjorden, hem entrat a la cafeteria perquè no es vèia res i allà s'estava més calentó jeje. No hem pogut seure, perquè estava a tope, però almenys no hem passat excessiu fred. De seguida hem arribat al port de Longyearbyen, i hi havia un autobús que ens ha anat repartint per vàries zones de la ciutat. Finalment, a Nybyen només anàvem la Meagan i jo, i ens hem quedat sols al bus jaja. Un cop acomiadats, he baixat fins la barrcak 4 i m'he trobat la Fanny i l'Anna buscant-me per organitzar l'excursió de demà. Volien saber si encara tenia ganes de fer alguna cosa, i com sempre que es tracta d'excursions, jo no tenia cap problema! Simplement havíem d'aconseguir un rifle, així que hem dit de preguntar-li a la Lorna si ens deixava el seu, però mentre he pujat a buscar el mòbil, la Fanny ha aconseguit atrapar a unes companyes de la seva barraca i ja teníem arma per demà, perfecte!! Hem quedat de sortir a les 9h, perquè elles dues volien anar a provar el Kayak-Polo a la piscina a la tarda (de 17h a 19h), i volien tornar a una hora decent. Jo he avisat a la Meagan, ja que m'havia dit que podia venir, però m'ha contestat que volia fer coses de la llar, així que no vindrà. Veurem com està el temps al matí :)


Per acabar la jornada, tenia gana així que he posat una rentadora (estava buida) i he anat a la cuina. Allà m'he trobat a la Mari, mirant la tele. Es veu que havien estat amb els seus amics veient la peli que jo haig de veure, així que no la podíem posar avui xD Al final m'ha convidat a sopar pizza cassolana feta per ella! Li ha sobrat força i no li sabia greu, així que m'he trobat amb el sopar fet :) Hem començat a veure un drama, i a mitja pel·lícula, ella ha marxat a dormir perquè no s'aguantava (tanta festa i borratxera ahir, passava factura) i jo m'he quedat sol veient-la fins al final. Tenia temps, ja que estava posant rentadores i secadores. Un cop els plats estaven rentats i la peli finalitzada, he anat a l'habitació i he preparat les coses per demà! En teoria farem Trollsteinen i Sarkofagen (per mi serà el tercer cop ja jeje) però si les puc convèncer, vull provar d'arribar fins a Lars Hiertafjellet (hi ha d'haver bones vistes des d'allà).

Avui ha estat un dia intens i ben aprofitat, amb un temps boníssim! Ara toca descansar que demà farem una bona excursió amb les noies :)

Dolços somnis!

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger