Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

diumenge, 26 de setembre del 2010

26/09/2010 - Barentsburg & Sopar comiat de la Lorna -


Després de tornar a una hora raonable ahir, m'he pogut llevar d'hora sense patir en excés. Per ser un diumenge, llevar-se a les 8h no és normal jajaj, i menys si ho fas sense despertador (sí, em vaig oblidar de posar-lo i el cos ha utilitzat l'automàtic xD). He preparat les quatre coses que em volia endur (inclosa la roba de més abric que tinc, per fer el test a la coberta del vaixell) i he pujat fins al punt de recollida.
















L'autobus ha aparegut uns cinc minuts abans i estava buit, així que per uns moments he pensat que seria un viatge sense massa gent. Aquesta sensació ha durat 3 minuts. El temps que hem trigat en baixar la llarga recta entre Nybyen i Longyearbyen, i arribar al Spitsbergen Hotel. Allà hi havia un grup gegant d'avis noruegs esperant xDD Sí, he fet tot el viatge a Barentsburg amb l'Imserso d'aquí més un grupet de joves que han estat aquesta setmana tocant a la ciutat (música en directe als bars). De seguida hem omplert tot l'autobus, i hem anat cap al vaixell. El Langoysund, a diferència del Polar Girl, té més zones interiors per seure, però la coberta és més petita. La meva intenció era estar a fora el màxim de temps possible, per això m'he abrigat bé. Els avis, de seguida han buscat on seure a l'interior on s'estava calent.






















El guia d'avui era força simpàtic i ha fet moltes explicacions de vàries coses que hem pogut veure. Al matí, quan m'ha recollit ja m'ha avisat que era l'únic no-norueg, així que faria les explicacions en norueg per a tothom i després una personalitzada per a mi! Tractament de luxe jeje. De camí a la primera parada, el Glaciar de Esmark (Esmarkbreen), ens ha explicat curiositats de les mines, els treballadors i la història general. Després, hem tingut ben bé una hora i mitja de trajecte amb força fresca, però amb la meva jaqueta gruixuda, he estat a fora tota l'estona sense problemes :) El glaciar era igual de maco que el de l'altra visita, però avui per acostar-nos, hem hagut de trencar una fina capa de gel que ja s'està formant en aquell fiord. Era un soroll força espectacular, i això que era una capa finíssima. De nou hem trobat foques sobre les plaques de gel davant el fiord i ens hem intentat acostar una mica. Una d'elles s'ha submergit però l'altre ha passat de nosaltres xDD
















Aquí han donat el tret de sortida per dinar. Haig de dir que no importa de quin país siguis, si tens més de 60 anys i viatges en grup, t'has de barallar pel menjar i comportar-te com si no haguèssis menjat en uns quants dies. També els noruegs són així. He pogut veure escenes d'amics reservant lloc a la cua, altres mig corrents per ser dels primers, i fins i tot una dona que directament s'ha colat davant meu perquè sí. Així és la vida, evidentment després ha sobrat menjar per repetir i tot xDD Avui el menú incloia de nou balena, salmó i pollastre (jo he agafat de tot :P). Molt bo, i he estat l'únic que ha menjat a coberta, gaudint de la barbacoa a l'Àrtic jeje. Això sí, fèia fresca perquè el vent marítim és ben fred.




































De cop, entre la boira i un inici de nevada, hem arribat a Barentsburg. El poble rus més gran que queda a l'illa. Per suposat molt menys imponent que anys enrera (avui 400 habitants, màxim històric per sobre dels 2000). Ens hem reunit amb un guia local, i així he tingut directament les explicacions en anglès mentre el nostre guia les fèia en norueg xD El poble segueix el mateix patró soviètic, però avui era especialment més tètric perquè ha començat a nevar i tot es vèia blanc entre la boira. Hem vist des del carrer el pavelló municipal, la casa de la cultura, el museu, l'escola (amb uns dibuixos pintats a les parets espectaculars), l'empresa minera i l'hotel-bar. Cal comentar que com a curiositat, és interessant conèixer que entren a la mina a través d'un ascensor i després l'explotació es produeix per sota el poble i la muntanya de darrera! Un cop orienten el ramat fins al bar per a que consumeixis, ens han deixat 1 hora lliure per passejar. Jo he anat a veure la planta de carbó (xemeneies funcionant tot el dia i emetent fum negre) i l'esglèsia de fusta (que és molt maca). Es pot entrar a dins i està oberta sempre. Avui amb la neu, guanyava força :)































A l'hora de tornar al vaixell, ha començat la peregrinació d'avis per unes escales de fusta llarguíssimes i relliscoses. Un risc total per trencar-se algún fèmur! I és que la combinació de poca neu, gel i escales, és perillosa. Per sort, s'ho han pres amb calma i tothom estava a lloc a l'hora :) De tornada hem passat per Colesbukta (amb boira no es vèia res), Grumontbyen (primera mina rusa a l'illa, ja abandonada) i Bjorndalen (cabana de la UNIS). Allà he estat parlant amb un parell de dones que m'han saludat i preguntat què fèia a Svalbard (tothom sabia que jo era "l'estranger"). L'autobus m'ha deixat de nou a Nybyen, i quan tot just deixava les coses a l'habitació, ha vingut l'Anna a buscar-me per anar a la cuina de la Lorna (barrack 10).




















































Teníem sopar de comiat, així que he portat el meu meló, els embotits i el pa per fer un sopar català a part de la seva lassanya. He fet tota la preparació amb l'ajuda d'uns quants "pinxes" de cuina i cal remarcar que a tothom li han agradat totes les coses que he portat. Jo haig de dir que la lassanya estava estupenda, i per tant, hem menjat tots com a porquets jeje. Hem estat xerrant una estona, acabant d'intercanviar impressions amb la Lorna i a una hora prudencial, cap a casa que encara havia de passar per la dutxa i anar a descansar! Segona visita turística interessant i just a temps dins de la temporada d'estiu :)































Demà ens acomiadem de la Lorna i ja només quedem l'Anna i jo. A partir d'ara moltes de les activitats seran amb força menys gent. S'acaba l'estiu i tothom desapareix jeje. Per avui ja n'hi ha prou, molt bona nit!
















L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger