Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dijous, 30 de setembre del 2010

30/09/2010 - Recollida de xarxes i retorn en llanxa cap a Longyearbyen -


Aquest matí teníem el temps just per fer les bosses i deixar l'habitació llesta abans d'anar a esmorzar. Al final, com a conseqüència de la previsió de mal temps per divendres, els treballadors de l'hotel també marxarien avui i per això calia alliberar les habitacions tan d'hora. Total, a les 8h estàvem esmorzant (de nou teníem tot l'assortit disponible) i a les 8:45h abandonàvem l'hotel carregant només la motxilla gran de l'Anna. Hem intentat optimitzar recursos per facilitar la mobilitat jeje.























De nou seguint una línia recta, hem arribat al punt B cap a les 10h. Hi havia alguns peixos (7-8) però només ens n'hem quedat 2, i la resta els he alliberat perquè encara estaven prou bé. Segons si els peixos estaven molt entortolligats o no, costava un munt treure'ls sans i estalvis! Després faltava recollir la xarxa, treure les pedres i els suros i plegar-la. Evidentment, una xarxa molla i unes quantes mostres, farien incrementar el pes de la motxilla jeje. En mitja horeta ens hem plantat al punt A, i aquí sí que hem trobat molts peixos (15 aprox.). He tingut moltíssima feina per alliberar-ne 10 i agafar-ne només 5. Això sí, ens hem trobat una sorpresa. "El Monstre", un exemplar enorme! Resulta que s'estava intentant alimentar dels peixos que havíem capturat amb la xarxa i se li han quedat enganxades les dents. Hem intentat recollir la xarxa amb compte per treure'l, però tot just hem posat la xarxa al marge, s'ha deixat anar dins de l'aigua! Sort que ha quedat una mica estabornit i ràpidament l'he pogut caçar amb les mans i llençar-lo fora de l'aigua abans de que s'escapés :)

















El temps ha anat passant i m'ha costat anar treient tots els peixos. Almenys avui teníem un sol preciós entre els núvols, i fins i tot es podia notar la seva escalforeta. Haig de dir que cap dia hem passat fred en aquesta regió, es nota que estem una mica més al sud jeje. Finalment, eren les 11:15h quan acabava amb el darrer peix i podíem endreçar la xarxa a la motxilla. Entre "El Monstre" i les xarxes molles, no sé quin pes portava a l'esquena, però era important jeje. Teníem 45 minuts per tornar i arribar a l'hora (sobre les 12h), així que hem posat la directa i hem fet temps rècord, ja que a les 12h en punt, entràvem a l'Isfjorden Radio Hotel jeje. Volíem aprofitar la darrera hora per descansar una mica, però resulta que al arribar, havien acabat del meeting i han decidit avançar 30 minuts la sortida perquè hi havia bona mar!
































Ha tocat córrer a la barraca a preparar les motxilles (distribuir totes les coses i posar-ho tot dins de bosses de plàstic o de brossa per protegir-ho de l'aigua), i vestir-se amb al traje de supervivència! Total, que no hem pogut dinar jeje però almenys arribaríem a la UNIS cap a les 14h. Els membres de la reunió, s'han fet la foto d'equip vestits de taronja i després, hem pujat tots a les llanxes plenes de motxilles i bosses xDD La tornada ha estat menys molla que l'anada (he estat assegut al mateix lloc, i avui he pogut veure tota la costa). No hi havia tantes onades i la visibilitat era bona. He pogut veure de nou Barentsburg, Colesbuckta, Grumontbyen, Bjorndalen i l'arribada al port. A més, a mig camí ha aparegut una balena just al nostre costat. Ha sortit a respirar 5 segons i alguns privilegiats l'hem pogut veure. Després han donat la volta per intentar trobar-la, però mai més ha tornat a la superfície. Al arribar a port, he notat fred als peus i és que avui m'he deixat de posar la segona capa!
















Després de retornar tot el material de precaució a logística, i retirar el paper de control de mostreig de camp, hem anat als ordinadors abans de dinar. L'Anna ha rebut una beca per fer el doctorat a França (Toulouse), així que estava molt contenta i hem decidit anar a celebrar-ho dinant fora. Era una hora extranya, les 15h, i el primer lloc estava tancat. Almenys al Svalbar, no fallen jeje i hem menjat una grandiosa hamburguesa per 13 euros de nou :) Estava boníssima! Hem fet uns brindis (jo amb aigua clar jeje) i hem tornat a la UNIS. Quina ha estat la meva sorpresa quan no podia obrir amb el meu xip. Ens han hagut d'obrir uns estudiants. Demà miraré de solucionar-ho (quarta vegada que em toca anar a recepció per aquest tema jeje).
















Finalment, he pensat que ja que tenia tot el peix sense congelar, valia la pena treballar tota la tarda per mesurar i pesar cada individu. Normalment això es fa al camp, però aquí, com que hi ha el risc de trobar-te els óssos polars i altres animals carronyaires, és millor fer-ho al laboratori. Total, que he estat embolicant i endreçant peixos fins ben tard a la UNIS. Només queda dir que "El Monstre" fa 61 cm i pesa 2100 g! Abans de plegar, he vist que el Mark estava a la seva oficina i li he demanat si em podia ajudar perquè no tenia xip. Evidentment si és més tard de les 16h, logística està tancat i cal sortir pel carrer per arribar als nostres congeladors. No m'ha posat cap pega i fins i tot m'ha acompanyat, així que entre els dos hem baixat una caixa amb els meus peixos i m'ha obert per tornar a entrar!
















Amb tot això, he abandonat la UNIS gairebé a les 20h. He pujat en la foscor fins a Nybyen, i per fí he pogut deixar la roba bruta, gaudir d'una dutxeta i fer-me el sopar! No hi ha gairebé ningú a la meva barrack. Ara mateix tota la planta baixa està buida, i a dalt som 6, 2 dels quals estan fora de mostreig jeje. He estat parlant amb la familia i ara ja puc dir que he sobreviscut al mostreig de camp en solitari a Svalbard i amb èxit :) Estic molt content!
















Bona nit,

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbardContinuacio#



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger