Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dimecres, 29 de setembre del 2010

29/09/2010 - Primer dia de mostreig de camp -


A les 8h havíem d'estar esmorzant, així que a dos quarts ha sonat el despertador i he anat a rentar-me la cara i llevar-me. L'Anna s'ha despertat una mica més tard, però hem estat esmorzant a l'hora. Hem demanat si podíem tenir pícnic, i simplement ens han donat una bossa, tovallons i plàstics per a preparar-nos el que volguèssim amb tot el menú del buffet de l'esmorzar. Hi havia de tot, calent i fred, així que hem agafat energies i cap a l'habitació a agafar motxilles.
















Amb tot a punt, hem sortit seguint el camí de tractor, que voreja la costa i en teoria ens portava a l'inici del llac, on hi ha una petita cabana (segons el mapa). De totes formes, només sortir, el camí s'enfonsava dins d'un riu ben gran, així que hem hagut d'anar una mica més amunt per poder creuar-lo sense mullar-nos massa jeje. Llavors ja hem decidit fer una línia recta fins al nostre objectiu i caminar directament cap al llac (Linnevatnet). M'he passat tot el camí observant al voltant per si hi havia óssos. Això d'estar allunyat de tota mena de civilització en un entorn salvatge, imposa. A mig camí hem vist un grup de rens, i almenys, segons la teoria, si hi ha rens tranquils, no hi ha óssos al voltant. I no és perquè els puguin caçar, sinó que simplement prefereixen evitar córrer per no cremar energia (la necessiten tota per sobreviure a l'hivern).





















Finalment, després d'una horeta, hem arribat al llac. És bàsicament enorme, i allà hi havia la mini-cabana/magatzem. Hem baixat fins al nivell de l'aigua i ens hem acostar a l'inici del riu a veure si era molt profund. Hem començat el desplegament de mostreig a la primera zona que hem vist transitable. He tret les xarxes i les hem desplegat per començar el muntatge. Tocava instal·lar els suros, tot i que per si soles suraven, i posar les pedres amb cordills com a pesos (remei cassolà però que evita haver de carregar plom). L'Anna, com a assitent de camp, li ha tocat posar-se les botes i entrar a l'aigua per creuar a l'altra banda i deixar la xarxa ocupant gran part de l'amplada del riu xDD Crec que ha quedat ben decent així que res, tocava esperar, tot i que jo encara no havia vist ni un peix xD
















Després, hem baixat uns 200-300 metres i hem trobat un segon lloc on podíem instal·lar la segona xarxa (punt B). Hem seguit el mateix procediment, amb la bona notícia de que mentre ho preparàvem, ha vingut un Xatrac Àrctic a pescar just al costat. Sobrevolen la zona, mantenint-se en una posició a l'aire ben quiets, i de cop es deixen caure en caiguda lliure per atacar el peix i endur-se'l volant. Hem vist que tenia èxit, així que almenys sabem que hi ha peixos a la zona xDD Ja només quedava esperar unes hores abans de revisar les xarxes i tornar cap a l'Isfjorden Radio. Eren les 12h, així que teníem ben bé 4 hores i hem decidit dinar a la cabana i caminar per la vora del llac. Entre tot això, hem tingut pluja i quan començàvem a caminar, ha vingut una bona tormenta de neu però que ha durat 10 minuts només xD Total, que hem seguit caminant fins les 14:30h i ben bé hem arribat a l'altra banda del llac (són 5 km). Llavors hem tornat enrera, fins als punts de mostreig.





































No us podeu imaginar la meva alegria al comprovar que, després de 4 hores, ja teníem peixos a la primera xarxa. De fet, n'hem tret 10, així que espectacular (tinc permisos per agafar-ne 15 jeje). En aquell moment respirava tranquil perquè tot tenia sentit i podia justificar el viatge :) I es demostrava, que les coses senzilles, funcionen bé (pels meus invents amb les xarxes). Ha costat una mica treure el peix de les xarxes, i l'Anna no s'hi vèia en cor (aquests biòlegs), així que m'ha tocat a mi barallar-me amb tots ells :) Després, ens hem mogut al punt B, i aquí només hi havia 3 peixos. En total 13, així que hem deixat les xarxes tota la nit i demà revisarem!
















Eren les 16:45h, i tocava tornar per arribar a l'hora de sopar (les 18h). El camí ha estat planer i ens hem trobat de nou al ramat de rens força aprop, així que hem pogut fer algunes fotos divertides. Puntualment, uns 10 minuts abans de sopar estàvem a l'hotel i he pogut trucar al contacte de la UNIS per avisar de que estàvem vius, sans i estalvis. Ho has de fer cada cop que retornes del treball de camp per evitar que inicien una operació de rescat! Durant el sopar, de nou boníssim (entrecot amb salsa de poma i pèsols, amb un gofre i gelat de canyella de postre), tothom ens ha preguntat si havíem tingut èxit pescant, i s'han sorprés de que ja tinguèssim 13 mostres. Penso que no donaven dos duros per nosaltres :P
































Ells han tornat a reunir-se després de sopar, i nosaltres hem anat a l'habitació a descansar. De fet la seva reunió consisteix en acostar postures entre la gent d'administració i la de logística, així que han estat fent jocs de nit a l'exterior durant una estona. Jo crec que per això no els fèia massa gràcia que ens acoplèssim al viatge, perquè ells tenien aquesta reunió mig informal xD L'Anna volia quedar-se una estona més desperta, així que m'ha deixat a l'habitació i ha tornat a l'edifici principal. Demà tenim només el temps just d'arribar a les xarxes, veure què hi ha, seleccionar el que necessiti i recollir-ho tot per tornar. En teoria a les 12h vull estar a l'hotel perquè marxem a la 13h.







Bona nit,

L'Avi Salmó des de l'Isfjorden Radio Hotel, Kapp Linné, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbardContinuacio#



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger